Mesajul domnului Augustin Lazăr, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, adresat procurorilor din cadrul Ministerului Public cu prilejul „ZILEI JUSTIŢIEI”, 2 IULIE 2017

Stimați colegi,

Anul care a trecut de la precedenta aniversare a Zilei Justiției a fost pentru Ministerul Public unul de mare angajament  profesional, organizatoric și operativ. A fost anul în care corpul procurorilor a acționat cu responsabilitate pentru a-și îndeplini misiunea pe care o are în arhitectura instituțională a statului de drept, astfel cum este prevăzută în Constituția României, reprezentând  în activitatea judiciară interesele generale ale societății, apărând ordinea de drept, precum și drepturile și libertățile cetățenilor.

În egală măsură însă, am parcurs un an în care sistemul judiciar s-a confruntat cu o serie de provocări, atacuri sau modificări legislative de natură să aducă atingere unei funcționări normale a Justiției. Față de aceste situații, am acționat în limitele permise de statutul de magistrat, folosind instrumentele instituționale conferite de lege,  atât din funcția de conducător al Ministerului Public, cât și în cadrul  Consiliul Superior al Magistraturii, care are  rolul constituțional de garant al independenței justiției.

Personal, voi pleda în continuare pentru independența profesională a procurorului și a statutului de magistrat al acestuia, garanții esențiale și obligatorii – atât pentru noi, cât și pentru cetățenii acestei țări – pentru a ne putea exercita profesia în mod imparțial și independent.  Apărarea drepturilor și libertăților cetățenilor poate fi realizată doar de către un magistrat independent, bine pregătit profesional și îndeplinind standarde înalte de integritate.

Având în vedere aceste considerații, îndemn corpul procurorilor să manifeste aceeași solidaritate și unitate, acționând cu responsabilitate și profesionalism pentru îndeplinirea așteptărilor pe care societatea românească le are de la noi.

Vă mulțumesc pentru efortul depus în acest an, vă felicit cu ocazia Zilei Justiţiei şi vă urez succese profesionale şi personale!

%d bloggers like this: