Ce asteptari au asociatiile magistratilor,justitiabilii si CSM ?

Asociatiile magistratilor indiferent de conducerea si numarul de membri  au asteptari rezultate din protestele si interventiile  facute la CSM,MJ,si Legislativ.

UNJR -prin vocea doamnei judecator Garbovan  vorbeste despre clarificarea  imixtiunii SRI in actul de justitie si protectia magistratilor . Subiectul atins si explicat Opiniei Publice contine  un semnal de alarma  serios.

Image result for dana garbovan

Foto: Judecator Dana Garbovan , presedintele UNJR

De remarcat faptul ca UNJR a generat o miscare serioasa prin ultimul protest din anul 2016  si  a cerut respectarea si punerea in ordine a problemelor justitiei.

Prin subiectul atins  de catre UNJR si anume protectia magistratilor impotriva imixtiunii  serviciilor secrete ori a altor structuri rezolvarea acestuia este incerta. Conditiile expuse de catre UNJR sunt absolut normale in conditiile unei responsabilitati colective si personale a magistratilor. Nici o asociatie ori idee nu poate avea sorti de izbanda pe astfel de teme daca mesajul nu este insusit de catre fiecare magistrat.

UNJR militeaza pentru normalizare si asezare insa nimic despre modificari  asupra accesului in magistratura, nimic despre numarul mare de petitii,de sanctionati  si lipsa de educatie a cetateanului. In aceste conditii cererile ar trebui insotite si de o reforma interioara  a  magistratilor pentru a fi pe deplin reusite cele propuse de catre UNJR.

Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) – aceasta asociatie a castigat un loc in CSM  prin candidatura doamnei judecator  Gabriela Baltag de la Tribunalul Neamt. Subiectul imixtiune a serviciilor secrete  a fost pe agenda doamnei Baltag cat si unele nemultumiri legate de sanctiunile date de catre  vechea componenta  a CSM .

Image result for gabriela baltag

Foto: Judecator  Gabriela Baltag , Membru al CSM

Distinsa domna judecator  Gabriela Baltag a atins o  tema sensibila si anume  statulul procurorului prin care explica ca acesta nu este magistrat motivare gasita in programul sau de candidatura la CSM. Alegerea doamnei judecator ca membru al CSM  poate fi un linat in lupta magistratilor de normalizare a situatiei in care acestia se sunt. UNJR si AMR au protestat,au avut interventii insa  interesele pot fi diferite.

Consiliul Superior al Magistraturii – ,,Garantul “. Institutia  a fost infiintata pentru a reprezenta functionarea sistemului judiciar  romanesc. Tranzitia catre un sistem judiciar cat mai perfect si perfectibil nu scuteste de jigniri, atacuri si dispret pe nimeni. Componenta institutiei  si anume resursa umana da valoare institutiei si nu invers. In privinta institutiilor romanesti functioneaza valoarea data de numele institutiei si mai putin resursa umana.

O institutie hulita pentru diferentele de opinie si viziune nu mai poate avea o imagine reala si pozitiva ,constructiva si evolutiva. Exsiat riscul pentru noii membri alesi ai CSM sa fie cel putin la fel de huliti ori dispretuiti inainte sa aiba ceva de spus. Ramane de vazut daca actualii membri ai CSM vor schimba in bine reputatia CSM datorita activitatii si reputatiei personale a acestora comparativ cu legislatura  de pana in 2016.

Justitiabilii- beneficiarii actului de justiei, nemultumiti si multumiti dar pana la urma constribuabili la o relatie importanta si anume  actul de justitie si respectarea sentintelor.Lipsa de educatie a justitiabililor  se reflecta in numarul mare de petitii catre Inspectia Judiciara si Mass Media. Fenomenul de barfa tv,justitie tv exista  datorita lipsei de educatie si in acest sens  CSM cat si asociatiile de magistrati ar trebui sa fie principalii jucatori in prezentarea  sistemului judiciar,aplicarea legii ,a respectului fata de lege si nu in ultimul rand atitutidii fata de magistrati.

By

Robert Williams

Editor in Chief

 

 

Leave a Reply

%d bloggers like this: