Apelul UNBR către Prim-ministru, Procurorul General și Ministrul Justiției pentru plata oficiilor

No photo description available.

UNBR solicită autorităților alocarea banilor necesari pentru plata oficiilor restante precum și și suplimentarea bugetului.
Conform informării făcute de barourile din țară, Ministerul Public a anunțat, prin diversele structuri teritoriale, că sumele prevăzute în bugetul statului destinate plății onorariilor pentru prestațiile avocațiale din oficiu în cadrul urmăririi penale s-au epuizat sau sunt pe cale să se epuizeze.
În consecință, am solicitat prin adresele către prim-ministrul, Ludovic Orban, Procurorul General al Parchetului de pe lângă ÎCCJ, Gabriela Scutea și ministrul justiției, Cătălin Predoiu suplimentarea fondurilor pentru a permite acoperirea restanțelor și plata la timp a onorariilor.
Știm încă de la începutul anului că sumele prevăzute pentru 2020 sunt de 70.500 lei în bugetul Ministerului Justiției și de 4.830 mii lei în bugetul Ministerului Public.
Deși prin OUG 50/2020 s-a suplimentat bugetul Ministerului Public cu suma de 20.000 mii lei, în momentul de față aceste sume sunt insuficiente.
Text adresa 55-DCAJ-25.11.2020
Uniunea Națională a Barourilor din România (U.N.B.R.) a luat act de informările barourilor din țară, în conformitate cu care, Ministerul Public, prin diversele structuri teritoriale, a anunțat că sumele prevăzute în bugetul statului cu destinația plății onorariilor pentru prestațiile avocațiale din oficiu în cadrul urmăririi penale s-au epuizat sau sunt pe cale să se epuizeze, înregistrându-se restanțe la plata onorariilor din oficiu.
Prin adresa Ministerului Justiției nr. 2/103771/16.01.2020 (pe care o atașăm prezentei), am fost informați că sumele prevăzute în buget pentru anul 2020 cu această destinație sunt următoarele:
– în bugetul Ministerului Justiției – 70.500 mii lei;
– în bugetul Ministerului Public – 4.830 mii lei.
În respectiva adresă se indică faptul că, în cazul în care, pe parcursul anului, va apărarea necesitatea suplimentării acestor fonduri, se vor face diligențele necesare cu ocazia rectificărilor bugetare anuale aferente anului 2020.
Prin O.U.G. nr. 50/2020 s-a suplimentat bugetul Ministerului Public cu suma de 20.000 mii lei, având ca destinație plata onorariilor pentru prestațiile avocațiale din oficiu în cadrul urmăririi penale, sumă care apare ca fiind insuficientă.
Vă rugăm să întreprindeți toate demersurile necesare pentru a asigura fondurile bugetare corespunzătoare achitării onorariilor avocațiale pentru prestațiile din oficiu.
Vă mulțumim pentru sprijinul acordat!
Cu deosebită considerație,
Președintele UNBR
Av. dr. Traian-Cornel Briciu

Leave a Reply

%d bloggers like this: