Interviu acordat de catre doamna judecator Carmen Nela Patilea , presedinte al Judecatoriei Moinesti -Bacau

R.Williams                                                              Jud.Carmen Nela Patilea

RW: Doamna preşedinte cine sunteti dumneavoastră ?

Jud CNP: Mă numesc Carmen Nela Paţilea , sunt judecător din anul 1995 , am 51 de ani , căsătorită , o fiică de profesie medic stomatolog și ea căsătorită.

RW: Ce reprezintă managementul instanţei pentru cariera dumneavoastră?

Jud CNP: Managementul  instanţei la care lucrez , Judecătoria Moineşti , reprezintă pentru mine aşa cum ar spune Flaubert „Madame Bovary, c’est moi „ , deoarece aici am fost repartizată iniţial după terminarea facultăţii , mi-am făcut stagiatura , nu am plecat niciodată şi de aici doresc să ies la pensie.

RW: Este preşedinţia secţiei si a instanţei atractiva pentru cariera in sistemul judiciar romanesc?

Jud CNP:  Acest răspuns nu îl pot generaliza , dar pentru mine, da , este atractiv.

RW: Ce reprezintă o cariera de preşedinte al secţiei ori a instanţei?

Jud CNP:  Din punctul meu de vedere cariera de preşedinte constituie un apogeu al formării tale profesionale şi umane.

RW: Ce proceduri si cunostiinte însumate trebuie sa aiba un preşedinte de instanţa?

Jud CNP:    Un preşedinte de instanţă trebuie să aibă veleităţi de lider , un comportament ireproşabil şi să fie şi un bun profesionist.

RW: Cum împărţiţi timpul intre magistrat si nevoile instanţei ?

Jud CNP:   Încerc să le îmbin şi îmi împart atribuţiile după priorităţile momentului. Mi-am asumat o asemenea funcţie şi atunci găsesc soluţiile adiacente.

RW: Ce schimbări credeţi au avut loc sau sunt in curs fata de persoana dumneavoastră in relaţia cu colegii dumneavoastră datorita evoluţiei de la magistrat-managementul instanţei.

Jud CNP:    Nu au avut loc schimbări deoarece abordarea funcţiei de către mine a fost şi ca urmare a dorinţei colegilor şi nu este ceva deosebit deoarece eu sunt între ei şi discutăm toate problemele la modul informal.

RW: Va puteti autoevalua in prezent cu privire la calitatea managementului

dumneavoastră?

Jud CNP:     Da , mă pot autoevalua , fără lipsă de modestie: instanţa este organizată corespunzător şi colegii vin cu plăcere la serviciu.

RW: Ce probleme sunt constante in cariera dumneavoastră de management?

Jud CNP: Problemele constante sunt de ordin financiar şi al dotărilor instanţei.

RW: Cum vedeţi dumneavoastră succesul unui management institutional in cazul sistemului judiciar romanesc?

Jud CNP:   În primul rând pentru a putea pune la punct o instanţă sunt necesari ani de muncă . Mandatele de preşedinte de 3 ani şi apoi 3 ani , în condiţiile în care promovezi examenul , consecutiv , sunt destul de scurte pentru ca să îţi duci la îndeplinire proiecte mai mari. Este foarte important ca preşedintele de instanţă să aibă aptitudinile necesare pentru a lucra cu oamenii , cunoştinţe pentru funcţionarea unei asemenea instituţii şi să aibă sprijin financiar din partea organelor abilitate.

RW: Pentru profesiile juridice si justiabiali cum este văzut preşedintele instanţei?

Jud CNP:    În general participanţii la actul de justiţie , de specialitate cunosc atribuţiile şi limitele unui preşedinte . Justiţiabilii percep această funcţie ca fiind doar una de verificare şi control a magistraţilor şi celorlalţi salariaţi.

RW: Pentru instituţiile, autoritatile locale si centrale cum este văzut un preşedinte de instanţa?

Jud CNP:    Autorităţile în general , vorbesc exact despre persoana mea , au o atitudine de respect şi colaborare , dacă se solicită de către instanţă.

RW:Este reputaţia profesionala si imaginea in media o problema pentru dumneavoastră?

Jud CNP:    Da , trăiesc într-o comunitate mică şi dacă media nu ar trata corect o anumită situaţie de fapt , m-ar afecta. Am avut o asemenea situaţie , de foarte mult timp dar de peste 15 ani nu am trăit o asemenea experienţă neplăcută.

RW: Ce soluţii ar fi potrivite pentru funcţionarea instanţei la capacitate? ( buget, legi, ROI ,CSM, Inspecţia Judiciara, altele)

Jud CNP:    În primul rând o problema foarte mare este volumul mare de activitate , un judecător având de soluţionat 25-45 de dosare săptămânal , la care se adaugă şi alte atribuţii administrative. O altă problemă este legislaţia care este în schimbare permanentă , la care se adaugă lipsa personalului . Important este şi bugetul foarte mic alocat ca şi dotările care sunt sub limita normalului.

RW:Cum ati maximiza dumneavoastră o relaţie cu Mass Media si Societatea , Justiabilii si Opinia Publica ,Profesiile Juridice si Instituţiile/autoritatile romane?

Jud CNP:     În general profesia de judecător este una „ închisă”deoarece sunt foarte multe interdicţii dictate de codul deontologic şi codurile de procedură , mai ales instituţia antepronunţării şi de a discuta pe soluţii la modul public.

Totuşi poate exista o colaborare mai eficientă sub funcţia de educare juridică a populaţiei , între instanţe şi Mass Media. Aceasta din urmă să nu abordeze instanţele agresiv sau sub imperiul unor soluţii controversate , relaţia să fie una constantă , onestă şi spre binele justiţiabililor.

RW:Ce mesaj ati avea pentru citititorii News247WP?

Jud CNP:    Vă urez multă sănătate , înţelepciune şi prosperitate.

RW:  Agentia  Britanica  de Stiri News247WorldPress va multumimeste pentru interviu si va dorim succes !

 

 

 

 

Leave a Reply

%d bloggers like this: