Scrisoare deschisa adresata Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la defaimarea si apararea independentei si a reputatiei Inspectiei Judiciare

9 Julie 2020

Catre:

Consiliulul Superior al Magistraturii

 

Doamnei presedinte judecător Nicoleta Margareta Tînţ, doamnelor si domnilor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii

Agentia Britanica de Stiri News247WorldPress  trage un semnal de alarma cu privire la defaimarea si denigrarea Inspectiei Judiciare , institutie care are competentele clare si norme de functionare , norme care le stiti si le aplicati in relatia cu aceasta.

In ultimii ani observam o campanie dusa de anumiti magistrati care contesta ce anume? Daca nu le convine solutia atunci ataca persoana si mai departe in media care preia cu interes ,,nemultumirile”

Va rog sa observati unele aspecte care tin de legile de functionare ale justitiei si anume ca magistratii inspectori (judecatori si procurori) isi exercita profesia in aceleasi conditii de independenta asa cum ,,nemultumitii” o desfasoara.

Observam ca independenta si reputatia magistratilor inspectori este pusa la indoiala de absolut fiecare cum i trece prin minte. Daca exista o nemultumire fata de un control pentru ca exista alergie la nivel institutional, insa atunci cand se cauta apararea independentei corpului magistratilor …Inspectia isi desfasoara legal activitatea si nu mai este nimic de contestat.

Distinsi magistrati ,conducerea  Inspectiei Judiciare a prezentat Opiniei Publice prin interviurile acordate, nu faima personala ci modalitatile si slabiciunile exploatate de alte institutii din sistemul judiciar la care personal nu am vazut o reactie in bloc de dezavuare si delimitare de astfel de practici.

Colaborarea News247WorldPress cu Inspectia Judiciara in toti acesti ani a scos la suprafata o echipa puternica si profesionala. Interviurile si solicitarile noastre au avut raspuns profesionist si surprinzator  mult mai prompt decat ale unora dintre institutiile care alcatuiesc sistemul judiciar din Romania.

Interviurile adresate instantelor din Romania stau marturie a faptului ca la nivel institutional imaginea si perceptia privind Inspectia Judiciara nu este asa cum exarcebat este promovat de un grup restrans si dus in derizoriu.

Se cunoaste foarte bine faptul ca indiferent de nume si functie , Inspectia Judiciara a controlat activitatea si a pus in valoare legea si prevederile acesteia si nu asa cum se plang unii, asa cum o fac acum prin proces itentat …atentie un amestec in functionarea si desfasurarea activitatii magistratilor inspectori sub diferite motive (repartizare aleatorie, imixtiuni,etc).

Nici un magistrat nu ar trebui sa aiba un astfel de comportament pentru ca asa cum legile prevad caile de atac , asa cum dumneavoastra aprobati sau nu rapoartele si propunerile de sanctiuni si mai apoi la ICCJ daca exista nemultumiri.

Independenta magistratilor inspectori si reputatia acestora este pusa la indoiala intr-un mod denigrator atat timp cat nume celebre ale sistemului isi justificau si respingeau acuzatiile aduse de catre cei urmariti pe motiv ca sunt inculpati.

Consideram ca simpla calitate de membru al unei asociatii nu confera dreptul de a denigra, de a duce campanii personale atat timp cat raspunderea este stipulata foarte clar in statutul magistratilor.

Nu exista nici o prevedere cu privire la faptul ca un cercetat disciplinar isi poate muta problema apeland la presiunea mediatica in vederea rezolvarii problemelor profesionale.

Opinam faptul ca deschiderea unui proces privind modalitatile de lucru trebuie privit cu mare ingrijorare de catre dumneavoastra distinsi membri pentru ca exista riscul unei subiective rezolvari si nu a obiectivitatii avand in vedere ca raporturile privind nemultumirea se transeaza la dumneavoastra sau la ICCJ.

Este vizibil o incompatibilitate pentru ca se poate crea un precendent si astfel ca activitatea Inspectiei Judiciare sa fie blocata de ,,nemultumitii” carora nu le convinde de solutie ori de persoana inspectorului.

Distinsi membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, News247WorldPress trage de ani de zile semnale de alarma cu privire la radicalizarea unor membri ai corpului magistratilor, la dezbinarea si autoimplozia acestui corp care s-a impartit si s-a fractionat astfel incat instantele la care  acestia profeseaza pot deveni cu usurinta blocaje institutionale.

Astazi in respect fata de programele de Educatie Juridica a Societatii , Educatie Juridica in scolile dn Romania, de materiale si activitati pro sistemul judiciara nu ca adulatie ci ca o relatie fireasca de constructie a increderii in acesta, va cerem luarea unei pozitii  de dlimitare si de aparare a Inspectiei Judiciare in conditiile care si dumneavoastra ati contribuit la unele disfunctionalitati aratate in mesajele noastre anterioare.

Opinia Publica, Justitiabilii, Profesiile Juridice , Magistratii, trebuie sa aiba in Inspectia Judiciara un partener si nu o institutie decredibilizata si defaimata asa cum cei condamnati obisnuiesc sa denigreze magistratii . Garantia Independentei Justitei acopera inclusiv independenta magistratilor inspectori IJ si nu doar a unor cercetati disciplinar indiferent de asociatiile care fac parte ori le conduc.

Vezi articole publicate IJ : https://news247wp.com/?s=inspectia+judiciara

Articole interviu instante: https://news247wp.com/2020/06/01/news247worldpress-intrebarile-adresate-instantelor-din-romania-continua-sa-primeasca-raspunsuri-in-cadrul-proiectului-educatie-juridica-si-comunicare-pentru-societate/

 

 

Robert Williams

Editor in Chief

 

Leave a Reply

%d bloggers like this: