Nr. 2542/VIII-3/2019 14 noiembrie 2019
COMUNICAT
Punerea în mișcare a acțiunii penale față de un fost procuror – cercetare abuzivă,
influențarea declarațiilor martorilor și participație improprie la inducerea în eroare
a organelor judiciare sub modalitatea instigării în formă continuată – Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie – P.Î.C.C.J.
Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este abilitat să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:
La data de 13 noiembrie 2019, procurorii Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de un fost procuror (eliberat din funcție în cursul anului 2019 ca urmare a aplicării sancțiunii disciplinare a excluderii din magistratură), sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de cercetare abuzivă, prev. de art. 280 alin. 1 și 2 din Codul penal, patru infracțiuni de influențarea declarațiilor martorilor, prev. de art. 272 alin. 1 din Codul penal și participație improprie la inducerea în eroare a organelor judiciare sub modalitatea instigării în formă continuată, prev. de art. 52 alin. 3 în referire la art. 268 alin. 2 rap. la art. 47 din Codul penal și art. 35 alin. 1 din Codul penal, totul cu aplicarea art. 38 alin. 1 din Codul penal privind concursul de infracțiuni.
În fapt, în urma probatoriului administrat s-a reținut că inculpatul, în calitate de procuror de caz într-un dosar al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, ar fi realizat acțiuni de determinare prin constrângere morală asupra a patru persoane, trei dintre acestea fiind audiate atât cu identitate protejată cât și cu identitate reală, ar fi produs și ticluit probe nereale în scopul de a dovedi existența unor fapte de evaziune fiscală și coruperea alegătorilor și ar fi procedat la ticluirea de probe nereale, constând în atribuirea de identități protejate unor persoane cu scopul ca acestea să formuleze declarații mincinoase de natură a atrage răspunderea penală a unei persoane nevinovate pentru fapte imaginare.
La data de 13 noiembrie 2019, fostului procuror i-a fost adusă la cunoștință calitatea de inculpat, la sediul Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție.
Precizăm că punerea în mișcare a acțiunii penale reprezintă o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.