Consiliul Superior al Magistraturii: Informare de Presa

22 octombrie 2019

INFORMARE DE PRESĂ

 

În cadrul proiectului TAEJ- Transparență, accesibilitate și educație juridică prin îmbunătățirea comunicării publice la nivelul sistemului judiciar, cod SIPOCA 454/cod MySMIS 118765 derulat în prezent de către Consiliul Superior al Magistraturii sunt programate cinci stagii destinate formării purtătorilor de cuvânt.

Scopul acestora constă în derularea unui schimb de informații și strategii de comunicare între sistemele judiciare partenere, având ca finalitate atât îmbunătățirea și actualizarea permanentă a modalităților de comunicare utilizate în cadrul birourilor de informare și relații cu mass media, cât și calitățile și cunoștințele comunicatorilor ce fac parte din aceste structuri.

Primul stagiu destinat formării purtătorilor de cuvânt s-a desfășurat în perioada 15-18 octombrie 2019 la Vilnius, fiind organizat în parteneriat cu Administrația Națională a Instanțelor din Lituania.

Delegația României a fost compusă din doi judecători, doi procurori și un consilier specializat în comunicare, alături de purtătorul de cuvânt al Consiliului.

Agenda stadiului a cuprins următoarele teme principale:

  • Întâlniri cu doamna Natalija Kaminskienè şi domnul Antanas Jatkevičius, respectiv directorul şi directorul adjunct al Administrației Naționale a Instanțelor din Lituania, în cadrul cărora au fost prezentate tehnicile de comunicare utilizate în cadrul structurii de informare a instituției.
  • Întâlnire cu doamna Sigita Jokimaitè, judecător la Curtea Supremă din Lituania, și doamna Dovilè Bružaitè, purtătorul de cuvânt al Curții, în cadrul căreia au fost prezentate organizarea și funcționarea Curții Supreme, dar și a structurii de comunicare.
  • Întâlnire cu domnul Marijus Kursevičius, judecător în cadrul Judecătoriei din Vilnius, și doamna Rimantè Kraulišè, purtătorul de cuvânt al instanței, în cadrul căreia au fost prezentate organizarea și funcționarea instituției, sălile de judecată, tehnici de audiere a minorului, precum și strategia de comunicare a instituției, dar și expoziția de arta de la parterul instanței.
  • Întâlnire cu doamna Beata Martišienè, judecător al Curții administrative regionale din Vilnius desemnat pentru relația cu presa, și doamna Sigita Jacinevičienè-Baltaduonè, purtătorul de cuvânt al instanței, în cadrul căreia a fost prezentat sediul instituției, modul de repartizare aleatorie a cauzelor, circuitul dosarelor în instanță, organizarea personalului, expoziția de fotografie de la parterul instanței având ca autor președintele Curții, dar și o amplă expunere a organizării și funcționării sistemului instanțelor administrative din Lituania şi a structurii de comunicare din cadrul Curții.
  • Întâlnire cu domnul Dainius Radzevičius, președintele Uniunii Naționale a Jurnaliștilor din Lituania cu ocazia căreia participanții au schimbat idei privind percepția fiecărei profesii asupra activității celeilalte și au tras concluzii cu privire la aspectele ce determină creșterea încrederii mass media în sistemul de justiție.
  • Întâlnire cu doamna Elena Martinonienè, purtătorul de cuvânt al Parchetului General din Lituania, în cadrul căreia a fost prezentată strategia publică de comunicare a parchetului, relația cu celelalte parchete din subordine în ceea ce privește comunicarea publică, dar și colaborarea cu Administrația Națională a Instanțelor din Lituania în acest domeniu.

Experiența stagiului de formare a fost cu atât mai utilă cu cât noi tehnici de gestionare a situațiilor de criză în comunicarea publică au fost prezentate, precum constituirea unor celule de criză destinate organizării cazurilor intens mediatizate, moduri de gestionare a comentariilor adresate în social media pe pagina instituției ori situațiile în care pot fi comunicate numele părților în cursul urmăririi penale, respectiv atunci când faptele privesc funcția publică, strategie de comunicare similară în această privință cu cea utilizată în cadrul sistemului judiciar român.

În cadrul proiectului sunt programate încă patru stagii destinate formării purtătorilor de cuvânt, opinia publică urmând a fi informată în continuare cu privire la fiecare dintre acestea după derularea agendei.

Fotografii din instanțe și de la evenimentele desfășurate pot fi accesate aici.

Biroul de Informare Publică și Relații cu Mass Media

Dată publicare: 22.10.2019

Leave a Reply

%d bloggers like this: