Scrisoare Deschisa adresata CSM privind atitudinea dictatoriala si ilegala in activitatea jurnalistica din Romania

Stimata doamna Presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii

Distinsi membri ai Consiliului Superior al Magistraturii

 

Agentia Britanica de Stiri News247WorldPress constata cu ingrijorare ca tonul comunicatelor de presa emise de catre Consiliul Superior al Magistraturii prin Biroul de Presa cu diferite ocazii a imbracat un ton de instanta si sentinta la adresa deontologiei jurnalistice din Romania.

Reamintim ca fiecare membru al Consiliului Superior al Magistraturii se supune legilor in vigoare si faptul ca acesta/aceasta este obiectul unui control ori a lamuririi activitatii, trebuie sa se supuna fara a emite sentinte ori a denigra ori contesta pe durata acestui control.

Atragem atentia ca asumarea pozitiei de presedinte aduce dupa sine si rigurozitatea legii, asumarea activitatii pana la ultimul amanunt. Mass Media are rolul sau de a informa cu celeritate si prioritate Opinia Publica chiar daca considerentele dumneavoastra fac trimitere la viata personala, drepturi  si alte gaselnite care nu fac decat vulnerabilizeze increderea reciproca -cetatean magistrat.

Atragem atentia de cativa ani incoace prin scrisori deschise , adrese, recomandari , propuneri la TAEJ si alte ocazii faptul ca directia de comunicare si abordare este deficitara prin schimbarea purtatorilor de cuvant, prin lipsuri profesionale care au rezultat aceste mesaje dictatoriale si rechizitorii.

Link: https://www.juridice.ro/593117/scrisoare-deschisa-adresata-csm-cu-privire-la-situatia-si-unele-aspecte-ale-justitiei-din-romania.html

Reamintim faptul  ca Biroul de presa transmite comunicate,  nu este instanta sa catalogheze Mass Media . Inasprirea tonului prin jignirea jurnalistilor pentru munca acestora de a transmite, de a pune cap la cap toate informatiile in conditiile care emitentul Consiliu Superior al Magistraturii in loc sa duca o campanie de informare profesionala, acesta emite decrete si sentinte nu comunicate de presa profesioniste si lamuritoare.

In aceste conditii :,,Începând cu data de 1 octombrie 2019 au fost lansate în spațiul public, prin intermediul mass-media, afirmații grave și inexacte, neverificate potrivit normelor deontologiei jurnalistice, privind întocmirea unor propuneri legislative de către CSM de modificare a legislaţiei privind organizarea şi funcţionarea Agenției Naționale de Integritate, fără consultarea corpului magistraţilor, prin deturnarea unui scop legitim recunoscut de lege, în folosul personal al unor membri.
Informaţiile derulate pe acestă problematică sunt complet false, tendenţioase şi puteau fi clarificate printr-o minimă verificare. În lipsa acestei diligenţe profesionale obligatorii, este evident scopul de discreditare a instituţiei.” Consiliul Superior al Magistraturii face apel la organismele de presă să nu preia afirmaţii neverificate şi să îşi îndeplineadcă cu bună credinţă misiunea de informare corectă a opiniei publice.

Asteptam explicati punctuale nu generale prin acreditarea ideii de discreditare a institutiei cat timp nu institutia este subiectul verificarilor ci magistratul judecator presedintele acestei institutii. In aceste conditii de ce acest comportament in timp ce magistratii de la instantele si parchetele romanesti sunt verificati si razverificati de catre Inspectia Judiciara astfel ca nu au fost nevoiti sa aiba astfel de iesiri insotite de ,,rationamente si sentinte ori rechizitorii” sub pretextul ,,discreditarii sistemului etc”

La o simpla rasfoire a mass mediei din Romania veti gasi articole publicate avand la baza raspunsul MJ si atasat ca fotocopie link:  http://www.ziare.com/lia-savonea/csm/tabara-savonea-din-csm-a-incercat-sa-amputeze-legea-ani-fara-consultarea-magistratilor-ministerul-justitiei-critica-pe-linie-toate-propunerile-1579809 prin care  “Ministerul Justitiei a criticat in linie toate modificarile pe care Consiliul Superior al Magistraturii a vrut sa le faca Legii 176/2010 …”

Este doar un exemplu citat.

Acelasi ton il regasim in comunicate de presa emise cu diferite ocazii dupa cum urmeaza:

,,Procedura de verificare preliminară, expres prevăzută de lege, a fost derulată de ANI cu o celeritate neobişnuită dacă avem în vedere multitudinea activităţilor (înregistrarea şi repartizarea lucrării, procedura de evaluare, întocmirea şi comunicarea informării) derulate în numai 8 zile, într-o perioadă tradiţional afectată concediilor de odihnă..”

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii solicită pe această cale publicarea prezentului comunicat de către toate publicațiile de presă și persoanele implicate în propagarea știrilor false, inexacte și confidențiale cu privire la aspectele anterior redate, în vederea respectării adevărului faptic pentru corecta informare a cetățenilor.

Rugam  autosesizarea Inspectiei Judiciare si explicarea punctuala acestor randuri din comunicatul respectiv in care dumneavoastra faceti apel insa acest apel este deja o sentinta ca si definitiva si irevocabil prin continutul acestuia.

Stimata doamna presedinte si distinsi magistrati, atragem atentia extrem de serios faptul ca incalcati principii fundamentale ale legislatiei in vigoare atat internationala cat si nationala fara sa enumeram aici aceste prevederi. Deontologia jurnalistica ne obliga la transmiterea si documentarea jurnalistica si nu la sentinte asa cum dumneavoastra o faceti prin comunicate de presa.  Comunicatele emise de catre dumneavoastra obliga preluarea acestora chiar daca sunt lipsite de profesionalism si induc sentimentul de dictatura si nu de o comunicare.

Asumarea demnitatii de magistrat inseamna raspundere pentru faptele personale si nu va exnoreaza chiar daca sunt invocate ,,discreditarea, reputatia,independenta, etc”.  Aceste verificari si orice act de control se face cu respectarea legilor in vigoare indiferent de gradul de instanta sau parchet ori demnitate in ierarhia CSM si a sistemului , asadar rugam transparenta ,reformulari ale comunicatelor, profesionalismul purtatorului de cuvant si deontologie profesionala inainte sa condamnati faptul ca Mass Media se informeaza si preia din alte surse decat distinsa dra/dna purtator de cuvant al CSM.

Reactiile dumneavoastra ridica semne de intrebare asupra modului in care dumneavoastra sunteti impartiali  si asumati asa acum ati dorit sa subliniati prin TAEJ la care am fost prezenti cei care isi doresc un minim de respect in relatia cu dumneavoastra.

 

 

Cu ingrijorare,

Robert Williams

Editor in Chief

Leave a Reply

Discover more from Justice News247

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d