Comunicat – Vizita presedintelui CEDO la Parchetul General

Nr. 1954/VIII-3/2019                                                                                                20 septembrie 2019  

  

Vizită de lucru a președintelui C.E.D.O. la P.Î.C.C.J.

                                                                 COMUNICAT  

 

 

Biroul de informare şi relaţii publice este abilitat să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

În data de 20 septembrie 2019,  a avut loc la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie o vizită de lucru a domnului Linos – Alexandre Sicilianos, preşedintele Curţii Europene a Drepturilor Omului (C.E..D.O.), care a condus o delegație compusă din doamna Iulia Antoanella Motoc, judecătorul ales în numele României la C.E.D.O. şi domnul Andrea Tamietti, grefier adjunct al Secţiei a IV-a a Curţii, secție care gestionează cauzele împotriva României.

Din delegația română au făcut parte domnul Bogdan Dimitrie Licu, procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, domnul Nicolae Solomon, vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, domnul Răzvan Horațiu Radu, adjunct al procurorului general al P.Î.C.C.J, domnul Călin Nistor, procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție, domnul general de brigadă magistrat Gheorghe Cosneanu, procuror-șef al Secției parchetelor militare din cadrul P.Î.C.C.J.

Totodată, la întrevederea de lucru a participat și doamna Simona – Maya Teodoroiu, secretar de stat, Agentul Guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, domnul Bogdan Dimitrie Licu, a expus situația cauzelor penale care au fost redeschise ca urmare a unor decizii ale C.E.D.O.  și, totodată, a reiterat atașamentul Ministerului Public față de standardele acesteia și respectarea acestora în activitatea de urmărire penală.

În cadrul întâlnirii au fost abordate aspecte de interes din jurisprudența C.E.D.O. referitoare la activitatea de urmărire penală. În acest sens, reprezentanții Ministerului Public au prezentat modalitatea în care sunt implementate hotărârile instanței europene, precum și utilizarea jurisprudenței acesteia în activitatea de urmărire penală, respectiv fundamentarea soluțiilor  pe principiile jurisprudenței C.E.D.O.

Totodată, au fost menționate activitățile desfășurate în ultimii ani la nivelul Ministerului Public în cadrul unui program de training în materia C.E.D.O. (seminarii, vizite de studiu etc.).

 

Leave a Reply

Discover more from Justice News247

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Discover more from Justice News247

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading