Procurorul General al Romaniei in vizita la Parchetul Federal Belgian

 

Nr. 706/VIII-3/2019                                                                                                           1 aprilie 2019  

                              COMUNICAT  

Biroul de informare şi relaţii publice este abilitat să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

În perioada 27 – 28 martie 2019, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ), domnul Augustin Lazăr, a participat, la Bruxelles, la evenimentul prilejuit de împlinirea a zece ani de la semnarea Acordului de cooperare judiciară bilaterală dintre Parchetul Federal Belgian și Direcția de investigare a infracțiunilor de criminalitate organizată și terorism (DIICOT).

În alocuțiunea sa, procurorul general al PÎCCJ a arătat că acest acord a creat punți de comunicare directă între cele două autorități partenere, cu consecințe imediate în planul eficientizării cooperării judiciare în dosarele penale cu componentă transfrontalieră. Totodată, domnul Augustin Lazăr a menționat consultările anuale dintre procurorii belgieni și colegii lor români, implicând discuții privind bunele practici, cazuri concrete soluționate prin prisma cooperării judiciare, date statistice, subliniind importanta acestor consultări pentru identificarea celor mai bune soluții în abordarea criminalității transnaționale.

În marja reuniunii, domnul procuror general Augustin Lazăr a avut discuții cu domnul Frederic Van Leeuw, procurorul federal belgian, cu privire la organizarea și funcționarea celor două instituții, cu accent pe analiza problematicii în cadrul Colegiului procurorilor generali și elaborarea direcțiilor prioritare de activitate instituțională.

Totodată, procurorul general al PÎCCJ a avut convorbiri cu domnul Koen Geens, ministrul justiției din Belgia, despre legăturile și tradițiile cultural-istorice dintre cele două state, precum și despre cultura juridică comună. În virtutea acestor tradiții se derulează cooperarea dintre procurorii români și belgieni.

În cadrul acestui moment, au mai avut intervenții domnii Codruț Olaru, membru al Consiliului Superior al Magistraturii și fost procuror șef al DIICOT, Johan Delmulle, fost procuror federal belgian, Felix Bănilă, procurorul șef al DIICOT, Frederic Van Leeuw, procurorul federal belgian, Christian De Valkeneer, președintele Consiliului procurorilor generali, Koen Geens, ministrul justiției din Belgia.

%d bloggers like this: