Candidatii la CSM scriu despre ceea ce vor insa nu explica si cum vor reusi

Problema salarizarii , examenelor , a posibilei excluderi a procurorilor din categoria magistratilor , excluderea Procurorului General al Romaniei si a Ministrului Justitiei  din CSM , salarizarea neunitara  etc , sunt subiecte ale unor  candidati la CSM care sunt aflati din diferite surse insa nu  oficial de la CSM ori in mod public .

CSM a fost acuzat si este acuzat de diferiti magistrati ,oameni politici si infractori pentru ce isi doreste fiecare.  Pentru  comportamentul magistratilor indisciplinati  si o noua mentalitate la INM nu este suflata  nici o vorba de catre unii candidati  la CSM.

Se retine ca problema salarizarii  echitabile , detasarile la CSM , MJ si alte institutii ori examenele  sa fie transparente si dupa criterii bine stabilite.  Exista insa o problema majora . Cine sunt politicienii care isi asuma modificarea legilor in forma dorita  de catre unii candidati la CSM?

Exista candidati declarati  ai unor asemnea idei de reforma a CSM ?  Sau scriem SF-uri pentru a da importanta  candidaturii ?

Pentru a exclude  procurorii din categoria magistratilor  este nevoie de un sprijin politic consistent inclusiv de vointa institutionala.  Pentru a exclude Ministrul Justitiei din CSM si reprezenytantii Societatii Civile…. deasemenea trebuie modificari ale legii.  Insa cine o face la solicitarea cui?

Presedintele unei asociatii a magistratilor si  candidat la CSM  vorbeste despre  cate putin din fiecare. Subiectele fiebinti   pentru Opinia Publica sunt  respectul fata de lege , conditiile in care judecatorii  desfasoara actul  de justitie, protejarea acestora in fata  denigrarii  ,  accesul la justitie nediscriminatoriu  ,  evaluarea  impartiala a judecatorilor ,  accesul la functiile din CA, ICCJ  ,MJ  cat si alte structuri internationale.

Observam ca sunt pareri personale si frustrari adunate de a lungul timpului  ori  in perioada urmatoare   CSM are  nevoie de lucruri concrete si nu dizidente  gen Danilet si altii.

Semnele de intrebare se ridica atunci cand candidatii nu sunt prezentati Opiniei Publice si magistratilor , cu un dosar de candidatura  incepand de la  Inspectia Judiciara, CNSAS , ONG, declaratii de avere , conflicte de interese, structura cauzelor solutionate  si cate au fost casate ori au fost reclamati la CEDO  etc. Nu exista dezbateri  online sa se poata determina  profesionalismul  si  buna credinta conform proiectolor asumate si prezentate  colegilor judecatori  pentru a fi alesi. Daca nu esxista puncte si interese comune votul  exprimat in CSM  nu mai conteaza ca este secret sau nu …..ci doar  o viziune comuna si respectul fata de cei care au votat candidaturile .

Aceste candidaturi sunt vitale pentru sanatatea sistemului judiciar cu atat mai mult cat nici o asociatie profesionala nu a reusit decat proteste timide .  Judecatorii au sansa sa isi trimita oameni in CSM cu obiective realizabile , fara frustrari si polite de platit  cuiva si mai mult de atat sa existe garantia  unei bune functionai a institutiei.

In anul 2015 Agentia de Stiri  News247WorldPress  a chestionat toate instantele din Romania si raspunsul in privinta  Legii de functionare a CSM , Inspectiei  Judiciare , Statutul Magistratului ….sunt perfecte si nu este nevoie de modificari .

Atentie   exista ipocrizie  sau nevoie de schimbare?

By

Robert Williams

Editor in Chief

 

%d bloggers like this: