Este oportuna reorganizarea Politiei Judiciare dupa modelul DNA

Recent Procurorul General al Romaniei  a afirmat cu ocazia manifestarii de Ziua Justiei  din 5 Iulie 2015 , ca este nevoie reorganizarea Politiei Judiciare odata cu Parchetele de pe langa Judecatorii, Tribunale ,Curti de Apel si ICCJ.

61689465

“In calitate de sef al Ministerului Public, consider ca este momentul sa dam o eficienta sporita dispozitiilor articolului 131 din Constitutia Romaniei. Va rog sa imi permiteti sa va reamintesc doar continutul alineatului 3: ‘Parchetele functioneaza pe langa instantele de judecata, conduc si supravegheaza activitatea de cercetare penala a politiei judiciare, in conditiile legii’. Se poate observa ca reorganizarea parchetelor este strans legata de o reorganizare a politiei judiciare.
Structurile specializate ale Ministerului Public – DNA si DIICOT – beneficiaza de corpuri politienesti specializate, eficienta acestui mod de lucru fiind validata de rezultatele deosebite obtinute. Este momentul sa instituim acest sistem la nivelul intregului Minister Public. In acest sens, consider ca este oportuna infiintarea in cadrul Politiei Romane a unei structuri de politie judiciara, constituita din ofiteri si agenti de politie judiciara specializati, care sa fie implicati exclusiv in efectuarea actelor de urmarire penala in cauzele aflate pe rolurile parchetelor”, a afirmat Nitu la Palatul de Justitie

Aceasta masura ar avea efectul scontat datorita rezultatelor DNA SI DIICOT care lucreaza cu ofiteri judiciari si au rezultate exceptionale. Exclusivitatea functionarii Politiei Judiciare numai cu oameni foarte bine pregatiti si exclusiv in materie judiciara  era de asteptat  de multa vreme. Lipsa ofiterilor judiciari din cadrul structurilor Ministerul de Interne isi spune cuvantul. Sectiile de Politie  din Romania au insuficient personal pentru a acoperi si a cerceta  cazurile inregistrate. Aceasta lipsa de personal este corelata si cu insuficienta procurorilor, migratia acestora de la un Parchet la altul , diverse concedii pentru studii si varii motive, astfel dosarele aflate in lucru inregistreaza intarzieri uriase.

DNA furnizeaza pana in prezent cea mai buna mobilizare din sistemul judiciar romanesc. Daca structurile Ministerului Public  necesita o astfel de reorganizare atunci putem spune ca toleranta 0 este peste orice alta asteptare in viitorul apropiat.

News24.7WorldPress saluta astfel de initiative menite sa ofere un raspuns Opiniei Publice in ceea ce priveste lupta impotriva oricarei forme de infractiune. Sa nu uitam ca infractiunea  chiar daca o numim coruptie ,evaziune, trafic de influenta… infractiunea are efecte devastatoare pentru o societate care se doreste a fi democratica si competitiva.

By

Robert Williams

Editor in Chief

News24.7WorldPress

Leave a Reply

%d bloggers like this: