Intrebarile zilei: Kovesi si impactul asupra sistemului judiciar romanesc

Laura Codruta Kovesi … este o piatra de moara de gatul sistemului judiciar romanesc? Un succes ?

Argumentele pro si contra sunt destul de ciudate ca teorii si practica. Incercand impartialitatea acestui material autorul a studiat cu atentie urmatoarele situatii:

Ideea de anticoruptie si-a atins scopul partial prin recunoasterea fenomenului ceea ce este greu de recunoscut ceva in Romania si asumat.

Grupurile de corupti si infractori din diferitele institutii ale statului roman au suferit lovituri care au slabit pe moment fenomenul infractional insa nu a fost eradicat. Autoritatea Directiei Nationale Anticoruptie a fost si este inca un prilej de ipocrizie generala.

Esecul in fata atacurilor venite din toate partile si ,,siguranta” afisata de catre procurorul sef al DNA Laura Codruta Kovesi prevesteau sfarsitul carierei acesteia si oarecum momentele de cumpana prin care trece institutia?

Punctele forte se stiu foarte bine…bilant invidios pentru orice procuror. Sunt intrebari la care nu se raspunde inca.

Ce sanse au ceilalti procurori din Romania la o astfel de cariera? Ce sanse i se ofera procurorului Laura Codruta Kovesi sa aiba cazuri si sa le instrumenteze asa cum au facut simplii procurori si nu in postura de sef al directiei?

Calitatea de manager al directiei a aratat o atentie deosebita pentru cazuri insa…isi poate dovedi in propriile anchete aceleasi aptitudini?

Exista   spre exemplu in cazul unui magistrat fost membru al CSM care a criticat si a activat in diferite organizatii insa dupa terminarea mandatului si odata intors la instanta ca simplu judecator …nu a stralucit la fel de tare.

Directia Nationala Anticoruptie  este o institutie prin activitatea sa nu poate lasa loc de greseli chiar daca rata achitarilor este sub alte statistici. Oamenii nu au nevoie sa fie statistici si greseli judiciare ,au nevoie  sa fie aparati asa cum procurorii apara interesele generale ale societatii.

Aceste statistici oricare ar fi ele costa bani din buzunarul fiecarui cetatean si nu este o factura simpla ci pe termen lung. Indiferent de numele procurorului sef  faima trebuie sa fie egala cu rezultatele si responsabilitatea.

In cazul Laurei Codruta Kovesi apar si alte situatii. Parchetul General  ofera posturi  extrem de usor in conditiile care pune pe ganduri. Nu mai sunt procurori care sa se ridice la inaltimea echipei de conducere Kovesi?

Rotirea cadrelor este bine cunoscuta in Romania, motivele pot fi pozitive dar lasa un gol extraordinar si intrebari. Ceilalti procurori din Romania cand vor avea sansele Laurei Codruta Kovesi pentru ca altfel cu un om nu se face urmarire penala si rezultatul ar putea fi vizibil in instanta….achitare si un  numar statistic sau condamnare si confirmare a profesionalismului.

Faima si reputatia sunt grele pentru oricine indiferent de nume insa normalitatea este o posibila depresie pentru oricine dupa o viata de succes. Laura Codruta Kovesi  este inceputul povestii de succes sau esec al unei cariere?

Autorul nu isi doreste un amestec  sau  alte interpretari  ori partizatnat insa intrebarile pot fi mai multe si puse pertinent de oricine .

By

Robert Williams

Editor in Chief

 

 

 

Leave a Reply

%d bloggers like this: